Fantastisk spillmusikk

Hva ville spill vært uten musikk? Det finnes neppe et element som bidrar mer til spenning, stemning og opplevelse. Akkurat som når det gjelder spillefilmer, er et spill uten musikk og lydeffekter en sørgelig affære. Det er lenge siden lyden på spill var begrenset til enkle melodier og plipp plopp lydeffekter – nå for tiden er enkelte lydspor egne kunstneriske mesterverk. Enkelte spill har sågar interaktive lydeffekter, det vil si at lyden endrer seg etter som hvilke valg du foretar under spilling eller lignende. Det første spillet med et slikt dynamisk lydspor var muligens R.B.I Baseball.

Ettersom utviklingen har gått såpass langt, får vi spennende lydspor på flere og flere arenaer for spill. Mobilspill er i dag på lik linje som dataspill fra kanskje så lite som fem år siden. Og for eksempel casinospill, har etter hvert også fått bedre musikk. Dette gjelder særlig spilleautomatene, som i dag har mer spennende tematikk og grafikk, som har fått unik og stemningsskapende musikk av spillutviklerne.

Spillmusikk du ikke bør gå glipp av

Det er kanskje rollespill (RPG) som har noen av de aller beste lydsporene, men det betyr ikke at spill innenfor andre sjangre ikke har mektig musikk å by på også. Spillserien “Legend of Zelda” har helt unike lydspor. Flere komponister har bidratt til de ulike spillene i dette flaggskipet til Nintendo. Enten du står på toppen av et snødekt fjell eller hører trommer mens det brygger opp til kamp – lydsporene fra Legend of Zelda kan lokke fram følelser hos den mest hardbarka. Spillet “The last of us” er kanskje noe mindre kjent, men mer følesesladd musikk, som følger handlingen i et eventyrspill helt maksimalt, skal du lete lenge etter. Det er kanskje et paradoks at også den vakre musikken spiller en sentral rolle i spillserien “Silent Hill”. Blant annet komponert av Akira Yamaoka, varierer musikken i spillet fra melankolske melodier til skremmende lydeffekter, som skaper den helt perfekte stemningen.