Med sans for swing og rock

Musikkelskere er ikke som andre mennesker. Musikk er nemlig ikke en hobby, det er en livsstil. Gjennom hele menneskehetens historie har musikk vært en sentral del av vår kultur. Man kan prate i det uendelige om ulike musikksjangere, men her er swing- og rockmusikk i fokus. Swing kom først på banen.

953768-grunge-music

Denne raske, positive sjangeren kom frem på 30-tallet, da musikere som Count Basie og Duke Ellington begynte å eksperimentere med nye typer jazzmusikk. Swing ble raskt den mest populære sjangeren i USA og til en viss grad også i Europa, spesielt da med Django Reinhardt i sentrum. I likhet med jazz er det ulike håndholdte instrument som hovedsakelig brukt i swing. Saksofonern vibrafonen, trompeten og gitaren fikk alle sine superhelter som nærmest kunne trylle med lydene. Her i Norge har vi navn som Robert Normann, Bjarne Nerem og Willy Andresen – disse laget (og lager) swingmusikk av høy kvalitet og kan sies å ha æren for å bringe swingsjangeren til Norge.

Rock ‘n’ Roll

Rockmusikk kom på banen noe senere. Man regner slutten av 50-tallet for å være rockmusikkens fødselsår, med Elvis og Bill Haley på topplistene i USA før rocksjangeren svømte over Atlanterhavet og dukket opp i Storbritannia på 60-tallet. Derfra bar der rett opp for rockmusikken – Storbritannia hadde nemlig ikke et apartheid-lignende regime som skilte mellom musikk «for svarte» og «for hvite». Dermed ble rockmusikk noe for alle, en ny populærmusikk som ungdom fra alle sosiale klasser og med ulik hudfarge kunne samles rundt.

The Rolling Stones, The Shadows og selveste The Beatles kom på banen og tok over radiostasjonene ikke bare i England, men hele verden generelt. Rockmusikk ble mottatt ulikt i forskjellige land – enkelte religiøse ledere kalte rock for «Djevelens musikk», mens både adelsmenn og folkevalgte ledere ofte kunne sees på rock-konserter. Swing og rock startet en musikkrevolusjon som fort vokste over til en sosial revolusjon: Sexrevolusjonen i USA på 70-tallet er et godt eksempel. Der swing utviklet seg videre til Swing Pop og Electroswing, gikk rock mye lenger og delte seg opp i utallige sjangere. Folkrock, Hardrock, Garage, Progressiv rock, Punkrock, Grunge, Britpop, Indie, Heavy Metal. Alle disse sjangerne strømmet ut av rockmusikken og lot hvert eneste menneske finne sin nisje.