Melodi Grand Prix 2015 – før og etter

Det er uendelig mye snakk om Melodi Grand Prix, eller Eurovision som resten av verden kjenner den, før selve konkurransen er i sin sluttfase. Først kommer nasjonale sangkonkurranser, deretter en internasjonal semifinale, og først senere det pompøse hovedarrangement – selve Melodi Grand Prix.

Mange som gjetter på vinneren

Utallige MGP-kjennere dukker opp for å si sin mening i aviser og på TV i månedene før Melodi Grand Prix. Alle prøver å gjette hvem som kommer til å vinne, og alle har like stor tro på sine egne spådommer. Sant skal sies, mange ganger har forhåndsfavoritten stukket av med seieren – norskrussiske Alexander Rybak tok en overlegen seier i finalen 2009, med et forsprang på 169 poeng.

Like ofte feil spådd som rett?

Mange spådde dog at den norske «A Monster Like Me» skulle nå opp til pallplassen, og dette peker selvfølgelig kun til følelsesladde vurderinger. Mørland & Debrah Scarlett endte dessverre på en åttende plass, mens svenske Måns Zelmerlöw tok seieren med hele 365 poeng. Zelmerlöw var en av de største forhåndsfavorittene, men mange trodde også at Finland skulle ta en velfortjent plass på toppen – det er tross alt ikke alltid man ser funksjonshemmede mennesker skape musikk i verdensklassen. Finland røk derimot ut i semifinalen, sammen med Danmark og gruppen Anti Social Media. Bosniske Bojana Stamenov lå også høyt på oddslistene, men fikk kun poeng nok til en tiende plass.

Årets finale holdt både overraskelser og nye opplevelser

Melodi Grand Prix 2015 var derfor like vanskelig å forutsi som alle de tidligere musikalske begivenhetene, og med nye deltagerland blir det ekstra hard konkurranse. Ja, nye deltagere – om du ikke la merke til det så var Australia også med på årets Eurovision. Den malaysisk-australske sangeren Guy Sebastian imponerte Europa, og kom seg til en fantastisk femte plass med sangen Tonight Again. En stor overraskelse var Østerrike, som tok seieren i Danmark i fjor med Conchita Wurst. Østerrikske The Makemakes fikk nemlig 0 poeng – det er første gang et vertsland ikke får noen stemmer overhodet.