Rock fra vuggen til dansegulvet

Rock har en relativt kort historie, siden den først kom på banen så sent som på 60-tallet. Derfra har dog utviklingen vært både enorm og utrolig rask, med utallige lett gjenkjennelige sjangere som praktiseres og er populære den dagen i dag. Rock oppstod som en sjanger med betydelig innflytelse fra blues, R&B og countrymusikk i USA, samtidig som den tok til seg enkelte detaljer fra jazzmusikk og folk.

Rock-nLove

Tradisjonelt var det gitaren og trommene som stod i fokus, i hvert fall tidlig i rockmusikkens historie. Etter hvert som populariteten vokste kom dog andre musikkinstrumenter med i bildet og dro rocken i mange ulike retninger. Det var USA og noe senere Storbritannia som fikk rock til å spre seg verden rundt – derfra bar det rett opp for denne spennende sjangeren. Utallige undersjangere oppstod med tiden, og folk fra alle verdens hjørner valgte akkurat den type rock som passet dem og deres karaktertrekk best. Det hele startet med Elvis Presley og noe mindre kjente artister som Chuck Berry, Little Richard og Jerry Lee Lewis. Når rockmusikken endelig kom til Storbritannia, fikk europeere raskt noe helt nytt å kose seg med – radiostasjonene tok raskt imot den nye musikksjangeren og store band som The Rolling Stones, Fleetwood Mac og legendariske The Beatles dukket opp for deretter å ta over verden.

1970-tallet: Revolusjonen fortsetter

70-tallets sexrevolusjon i USA gav rockmusikken en ny vri – band som Led Zeppelin, Black Sabbath og Genesis dukket opp og talte om helt nye ting for ungdom og nesten voksne mennesker verden rundt. En bølge av frihet skylte inn over den siviliserte verden, noe hippie-bevegelsen kan takke disse kjente bandene for. For enkelte land ble rock en trussel, siden ungdom med rockmusikk i hodet ofte gjorde opprør mot sosiale normer og tydde til forbudte (narkotiske) stoffer for å unnslippe de kjedelige, grå omgivelsene de ble tvunget inn i under oppveksten. Etter gjentatte forsøk på å sette en stopper for rockmusikken måtte maktelitene gi opp, og rock fikk utvikle seg fritt til en rekke undersjangere. Nå om dagen er rock fortsatt stadig å se på hitlistene. Hard Rock Cafe er en av verdens mest populære rockrestauranter som også finnes i Oslo. Hovedstaden kan også by på Elm Street Rock Cafe, Rock In og Last Train – tre flotte barer/nattklubber som byr på rockmusikk og fantastisk stemning hver dag i uken.