Swing – en lang kjærlighetshistorie

Swing er en av ytterst få sjangere som kan skryte av å både være en musikksjanger og en dansestil. Det å svinge seg rundt, det er her musikken kommer fra og det er nettopp slik den oppstod. Swing oppstod i USA og regnes derfor av mange å være en ren amerikansk musikkstil. Dette også fordi swingmusikken aldri helt klarte å ta over Europa på samme måte som den tok over hitlistene i Nord-Amerika.

Swing

Swing oppstod på 30-tallet, under den vanskeligste tiden i USA økonomisk sett. Folk ville drømme seg bort, danse sorgene av sted og bryte regler, ja bryte de gamle sosiale normene. Tiden var kommet for Benny Goodman, Duke Ellington, Artie Shaw og Nat King Cole å få folk til å virkelig slå seg løs. Fra å være en nymotens jazzsjanger, ble swing raskt en egen, bredt populær musikkstil som fikk musikkelskere til å svinge seg rundt i timevis uten stopp.

Selv om datidens USA var rimelig segregert, bragte swing folk fra alle klasser og raser sammen på dansegulvet, noe som irriterte de rasistiske organisasjonene noe inderlig. Det ble plutselig vanlig å se hvite og svarte mennesker snurre og svinge i mange timer mens raske, sprø toner stormet ut av saksofonene, klarinettene og trompetene på diverse scener rundt omkring i landet. Swing lever i beste velgående den dagen i dag, med gode swingklubber i Oslo, Trondheim og til og med i Tromsø. «Danseløvene» og «Bårdar Danseinstitutt» har de beste kursene for deg som vil swinge!